Middeleeuwse Activiteiten

Tegenwoordig kan men voor ontspanning en heerlijk eten terecht bij kasteel Schaloen, maar wat deed men nou eigenlijk in de Middeleeuwen ter ontspanning?


Riddertoernooien: deelname was alleen weggelegd voor ridders en andere edelen, al kon de 'gewone' burger zich wel vergapen aan al de pracht en praal die ermee gepaard ging. Favoriete activiteiten tijdens dergelijke toernooien waren zwaardvechten en het steekspel. Dit laatste was de strijd tussen twee ridders te paard, die hun lans stuk dienden te breken op hun tegenstander. Als die tegenstander dan ook nog eens van zijn paard werd gestoten, was dat helemaal mooi meegenomen.

 

Kolf: dit werd gespeeld met een kolfstok (of stokken) en een bal. Men moest de bal in een bepaald aantal slagen zover mogelijk zien te slaan, en in zo min mogelijk slagen een doel zien te raken. Doet dit je misschien ergens aan denken? De naam zegt het al. Golf was in de Middeleeuwen dus al populair. En ook nu kun voor achttien holes terecht in Zuid-Limburg.

 

Boogschieten:  een goede training voor soldaten gedurende vredige jaren, maar ook ter ontspanning. Dit vermaak kwam tot stand in Engeland, waar het te voet boogschieten werd geperfectioneerd. De training hierin startte al op kinderleeftijd. Favoriet was de longbow, die de Engelsen tijdens de Honderdjarige Oorlog geholpen hebben veel overwinningen te behalen op de Fransen. Deze boog was manshoog en kon tot wel 300 meter ver schieten.

 

 

  

Atletiek: In de Middeleeuwen werd dit oud Griekse gebruik overgenomen in Europa met wedstrijden in hardlopen, steenstoten, springen, speerwerpen en worstelen. Vooral onder de Engelsen en Vikingen waren atletiektoernooien populair.

 

© 2023 kasteel schaloen | Privacy Policy