Over Kasteel Schaloen

Kasteel Schaloen in Schin op Geul (Zuid-Limburg) heeft een flinke geschiedenis, en staat tegenwoordig op de monumentenlijst. Al is het tegenwoordig in gebruik als horeca gelegenheid, in de vele eeuwen sinds de start van de bouw in de 12de eeuw, is het gebruikt als verdedigingsburcht en als woning voor de kasteelheren en hun gezinnen.

De naam Schaloen is afkomstig van de kasteelheer Reinier IV van Hulsberg van Schaloen, die de eigenaar van het kasteel was tussen 1442 en 1457.

In de Tachtigjarige oorlog werd het kasteel vrijwel geheel verwoest door brand, maar in 1656 werd het herbouwd. Toen het kasteel in 1665 in handen kwam van Gerard Ernest Hoen van Cartils, werden een watermolen en een kluis op de Schaelsberg gebouwd op het grondgebied. Tijdens de Franse bezetting werd het kasteel overgenomen door de familie De Villers Masbourg d'Eclaye in 1814, en het bleef in handen van deze familie tot eind jaren '60 van de 20ste eeuw, al woonde de familie er al enkele decennia niet meer. In 1968 verkocht de familie het kasteel en de omliggende gebouwen aan de gemeente Valkenburg-Houthem. Echter, deze verkocht het kasteel weer door aan een aannemer in 1977. Aannemer Woudenberg begon aan de restauratie van het pand. In 1986 werd dit door de familie Bot overgenomen, dat een hotel en appartementen realiseerde in het gebouw. Langzaamaan werden alle gebouwen gerestaureerd.

Tegenwoordig zijn alleen de stallen en de bijgebouwen nog in gebruik als hotel. Het slot zelf is niet meer te bezichtigen.

 

© 2023 kasteel schaloen | Privacy Policy